Stijl Groninger boerderij bleef intact door stijlvolle bouw bewaarloods

Uithuizermeeden - Jan en Lenie Rumpff uit Oldenzijl hebben een karakteristiek akkerbouwbedrijf in Uithuizermeeden. De ouders van Lenie, Frank en Hilda van Wieringen, wonen er en doen op de achtergrond nog volop mee. Wat heet, het plan voor een volwaardige aardappelbewaarloods binnen de stijl van de Groninger boerderij kwam ook voor een deel van Frank van Wieringen.

Jan en Lenie vonden in Bouwbedrijf Lont BV een bouwpartner die volgens hen vanwege het gevoel voor de authenticiteit van de borg uit 1892 deelde. De belangrijkste uitdaging in het bouwproject was zonder twijfel de nieuwe verbinding tussen de oude en nieuwe schuur. En dat allemaal uitgevoerd achter een fraaie authentieke muur!

Boog van bomen

Als je de fraaie oprijlaan onder een boog van bomen opdraait met de auto, zie je het mooie resultaat meteen. De loods voldoet aan de voorwaarden van deze tijd én zit tegelijkertijd toch mooi ‘weggestopt’ achter een frontmuur met alle elementen die deze Groninger borg karakteriseert: mooie bogen en dito boogramen. In het deel van de muur dat werd vernieuwd, kwamen de originele ramen er dus gewoon weer in. Ook het silhouet van de daken werd gelijk geschakeld. Deze operatie vond overigens plaats in combinatie met het verwijderen van asbest van de voormalige bewaarschuur. Jan Rumpff kijkt er met gepaste trots naar. "Het is stijlvol en mooi, maar tóch ook modern en functioneel. We hebben nu álle ruimte én daarnaast nog altijd het genot van een knipoog naar en respect voor het verleden", vertelt Jan Rumpff.

De akkerbouwer zegt dat hij door ver- en aankoop van het land een prachtige huiskavel van 75 hectare heeft weten te bemachtigen rond het bedrijf. "Het is door deze verbouwing en nieuwbouw echt een compleet plaatje geworden." De overige 5 hectare van het bedrijf ligt bij de eigen woning van Jan en Lenie in Oldenzijl. Schoonmoeder Hilda loopt de keukenkamer binnen met een fotoboek. Daarin is de verbouwing gestructureerd in beeld gebracht. De oude schuur met asbestplaten die werd gesloopt, de loze ruimte tussen de schuur en de boerderij en vervolgens de foto’s van de bouw. Door het benutten van die loze ruimte is er nu voldoende opslag- en bewaarcapaciteit. Het beton ligt waterpas en grijs glimmend in de loods. De kisten staan mooi opgestapeld, terwijl Lenie de bezem er even doorhaalt. "Zo houd je het ook mooi." Jan Rumpff: "Die overspanning heeft alles ten goede doen keren in deze loods, je stapt er vanuit de woning van binnenuit in. Bovendien is het mooi op maat voor ons bedrijf." Het scheelt al snel acht meter in de breedte.

Het is stijlvol en mooi, maar tóch ook modern en functioneel

Het teeltplan past ook goed bij deze loods, want Jan en Lenie hebben een bouwplan met gemiddeld 25 hectare pootaardappelen, waarvan de opbrengst wordt opgeslagen in de loods. Het overige deel van het teeltplan bestaat uit tarwe, graszaad en uien. De loods is binnen zes maanden gerealiseerd, nog voor het oogstseizoen losbarstte. De plannen voor de bouw werden in de winter daaraan voorafgaand bedacht. Lenie: "Ik vind het een genot om te zien hoe de combinatie van oud en nieuw is gemaakt. Het is plezierig werken voor de familie." Een sterke taalconstructie heeft gezorgd voor een sterke overkapping, waardoor de hele werkvloer benut kan worden. Vanwege het open karakter tussen de oude en de nieuwe situatie is er mooi zicht op de klassieke balkenstructuur. Een sterk staaltje van het combineren van authentieke en moderne bouw, functioneel en effectief, in één loods samengebracht.