Bewaarloodsen Bentema in de luwte van de zeedijk

Uithuizen - In de luwte van de oude zeedijk ligt het akkerbouwbedrijf van Geert Bentema uit Uithuizen. Daar staan twee functionele bewaarloodsen. Een oude schuur met asbestplaten werd neergehaald en daarvoor in de plaats kwam eeen grote bewaarloods. In het verlengde daarvan is vijf jaar geleden al een nieuwe loods van Bouwbedrijf Lont BV gebouwd, die plaats biedt aan bewaring én machineberging. "Die loods gaf de bewegingsruimte die het bedrijf nodig heeft en maakte het echt een stuk gemakkelijker", vertelt Bentema.

Het is hem er alles aan gelegen om het werk zo effectief en goed mogelijk te kunnen doen in de loodsen. "Met deze investering hoop ik dat ik de komende tien jaar vooruit kan en dan heb je deze structuur nodig. Daar zijn de loodsen ook op gebouwd." 

De eerste loods moest worden gehouden aan de kleur rood. Dat was wat de gemeente wilde. Bentema zegt dat hij vooral van de vrouwen uit de buurt de opmerking kreeg, dat zij het geen mooie kleur vonden. Dat is de reden dat er nu een mooie afbeelding van een Chevrolet op werd geschilderd. De overige loodsen hebben een meer groene en grijze kleur die beter in de omgeving passen. 

De akkerbouwer runt een bedrijf met 125 hectare akkerbouwland. "Dan is het ook wenselijk dat de loodsen effectief en functioneel zijn. Maar ik kan me voorstellen dat er ook aandacht aan uiterlijk wordt besteed." Het betreft niet alleen bewaring en sorteerplek voor pootaardappelen, maar ook een deel met koeling voor de 12 hectare winterwortels in zijn teeltplan. 

Fotoserie bewaarloods

Duidelijke visie

Bentema heeft een duidelijke visie achter de bouw van de loodsen die opgeteld goed zijn voor 4600 vierkante meter overdekte bewaring. "Het is zo gebouwd dat de tent ook kan blijven draaien als ik eens even de deur uit ben of op vakantie ga." Hij loopt naar buiten en kijkt over de velden richting de zeedijk, waar volop activiteit is. "Vanaf die plek zou de fotograaf een mooi overzichtsfoto kunnen maken van het bedrijf", zegt hij, met recht trots op het totaalplaatje. Hij wijst naar de oude zeedijk, waar voor het bedrijf een doorsteek werd gemaakt. De buitendijkse klei is er bijzonder vruchtbaar, zegt hij.

Het is zo gebouwd dat de tent ook kan blijven draaien als ik eens even de deur uit ben

Als hij zich omdraait heeft hij zicht op de boerderij, waar nog asbestplaten op liggen. "Asbest voor nieuwe dakbedekking. De bewaarloods is daar al een voorbeeld van. Deze kwam in de plaats voor een met asbest bedekte schuur. Op boerderijen zie je tegenwoordig ook vaak dat de asbest wordt vervangen door nieuwe dakbedekking. Iets voor op termijn."