Nieuwe man en oude rot in het vak

Hierboven een mooi en veelzeggend plaatje bij het akkerbouwbedrijf van de familie Rumpff: Auke Bangma (l) en Kees Jelsma (r), respectievelijk de nieuwe man en oude rot in het vak bij Bouwbedrijf Lont op de afdeling verkoop agrarische nieuwbouw en verbouw.

Bangma wordt de opvolger van Jelsma en zit sinds enige tijd met akkerbouwers en melkveehouders rond de keukentafel, die een bewaarloods, een ligboxenstal of anderszins op hun verlanglijstje hebben staan. Bangma werkt al tien jaar bij het bouwbedrijf als ontwerptekenaar en werkvoorbereider in deze branche en kan als geen andere het werk toelichten. Hij doet dit werk in samenwerking met Kees Jelsma, die zijn werkzaamheden langzaam aan het afbouwen is.

Auke Bangma geniet ervan de boer op te gaan

Auke Bangma uit Aldeboarn is als verkoper agrarische bouw bij Bouwbedrijf Lont BV de opvolger van Kees Jelsma. Hij heeft een lange staat van dienst bij het bedrijf uit St. Annaparochie en werkte er al tien jaar, onder meer als tekenaar en werkvoorbereider. Daardoor kan hij bij een klant als geen ander een bouwtekening op details lezen, wat een enorm voordeel is.

Voor de 31-jarige Bangma was de nieuwe job daarom een prachtige en uitdagende stap. Hij vindt het plezierig de klanten te bezoeken en de situaties ter plaatse te bekijken. "Aan de keukentafel merk je vaak de betrokkenheid van de boeren bij hun bedrijf, maar ook hoezeer ze met hun benen in de klei staan. Voordat ik er kom, zijn ze vaak al een tijdje bezig om ideeën te bedenken voor uitbreiding of nieuwbouw. De praktijk leert dat het eerste idee van de akkerbouwer of melkveehouder vaak al heel dichtbij het uiteindelijke resultaat zit. Heel mooi om dat te zien. Wij schuiven graag aan en kunnen een goede bouwpartner zijn."

Mijn stelregel? Betrouwbaarheid en kwaliteit duren het langst

Denken in oplossingen

Over het algemeen zijn er ideeën te over, maar het gaat volgens Bangma vooral om als bouwer te denken in oplossingen, waarmee de ondernemer de goede vervolgstappen kan maken in zijn bedrijf. "Dat betekent in de praktijk vaak ruimte en gemak voor de boer creëren."

Bouwbedrijf Lont BV werkt met open vizier, en biedt transparantie in de opbouw van de kosten. Dat betekent dat de boer helemaal inzichtelijk krijgt wat het project gaat kosten. "Transparantie kom je het verst mee, maar vergt van ons ook een gedegen voorbereiding. Wij willen daarbij niets over het hoofd zien. De boer mag zeker niet voor verrassingen komen te staan. Als ik bij de boer zit, dan is die voorbereiding het meest essentiële onderdeel. Je mag niets aan het toeval overlaten."

Bangma kent de agrarische wereld goed. Zijn grootvader had een melkveehouderijbedrijf en daarnaast een aantal Friese dekhengsten. Zijn vader nam het bedrijf over, maar ontwikkelde het dekstation voor Friese paarden door met bekende tophengsten als Hearke 254 en Jasper 366. Auke Bangma had zeker hart voor die zaak, zorgde ook dat hij de papieren had om daaraan mee te werken.

Maar de bouwwereld trok hem meer. Hij zat uiteindelijk liever aan de tekentafel. "Ik heb nog steeds hart voor de agrarische wereld en spreek en begrijp de taal van de boer. Dat is het mooie, die praktische ervaringen neem je mee in je rugzak." Bangma houdt van het afwisselende karakter van de baan: "Het is mooi om te zien dat een klant passie heeft voor zijn bedrijf. Er is nooit een gesprek hetzelfde, maar de passie wel." Bangma heeft één grote stelregel: Betrouwbaarheid en kwaliteit duren het langst. "Plezierig en vertrouwd zaken doen met onze klanten, dat is in het verleden altijd zo geweest bij Bouwbedrijf Lont BV en dit is de basis waarop ik mij wil profileren.”

Inhoudelijk - Krant voor agrarische sector

Bovenstaande interview komen uit de nieuwste 'Inhoudelijk', een krant speciaal voor de agrarische sector.
De digitale versie hiervan kunt u hier downloaden.

Ontvangt u de Inhoudelijk liever op de deurmat zodat u hem thuis aan de keukentafel kan doorlezen, stuur dan even een mailtje naar Kees Jelsma of Auke Bangma.

Ondernemers in de agrarische sector weten heel goed wat ze willen. Lont luistert, vertaalt idee├źn in passende plannen en zorgt dat de bouw tot in de puntjes wordt voorbereid en uitgevoerd.
Wie goed vooruitkijkt kan geld besparen. De energiescan van Lont geeft een helder inzicht in het verbruik en de prestaties van energie binnen uw bedrijf.