De Scandinavische manier van bouwen heeft ons geïnspireerd bij de ontwikkeling van Wendura. Door hun koudere klimaat zoeken de Zweden energiewinst vooral in de buitenschil: vloer, gevels en dak. Want hoeveel moderne energiebesparende installaties we ook in onze huizen plaatsen, als de basis van een woning nog teveel warmte doorlaat, dan blijft het verbruik hoger dan nodig is. En we willen de energievraag juist reduceren! Wij hanteren daarom de volgende uitgangspunten bij het nieuwe bouwen:

Stap 1 - reduceer energievraag

Slim bouwen begint bij de basis

Door deze maatregelen blijft de warmte in het huis, heeft u geen last van tocht en hoeft de verwarming niet steeds te compenseren. Zo kunt u zuinig stoken en toch genieten van een constante behaaglijke temperatuur.

Stap 2 - benut duurzame energiebronnen

De zon schijnt gratis

Bij het nieuwe bouwen begint energiezuinigheid al op de tekentafel. Wij werken samen met architecten die het ontwerp van uw huis op de zon oriënteren - uiteraard in samenspel met u. Zo profiteren de meest gebruikte leefruimten optimaal van de gratis warmte van de zon. Goede zonwering en ventilatie zorgen ervoor dat de binnentemperatuur ook op zomerdagen in balans blijft.

Energiezuinig concept
Bij Wendura plaatsen we standaard een zonnepaneel op het dak voor het tapwater. Zo kan tot maar liefst 83% van uw warmwatergebruik duurzaam worden opgewekt. Wilt u in de toekomst nog meer doen met zonnewarmte? Ons energiezuinige concept is modulair en daarom vanuit de basis altijd uit te breiden.

Stap 3 - efficiënt brandstofgebruik

Het comfortabele nieuwe wonen

Onze maatschappij draait nog grotendeels op fossiele brandstoffen. Die komen niet uit een bodemloze put en de toenemende schaarste zal de prijzen verder opdrijven. De stap naar een compleet zelfvoorzienend huis is voor velen nog een (financiële) brug te ver. Wij zochten naar een betaalbare middenweg.

U profiteert van onze deskundigheid
Het Wendura LontHuis zet in op efficiënter brandstofgebruik door goede isolatie en zonne-oriëntatie, maar ook door een ventilatiesysteem dat binnenstromende frisse lucht eerst voorverwarmd. Die drie elementen zorgen opgeteld voor een comfortabele temperatuur. Bovendien stralen uw gezin en de aanwezige elektrische apparatuur ook warmte af. Door de kierdichte details gaat deze warmte zelfs die niet verloren. Dus bij het ‘nieuwe wonen’ heeft u de traditionele verwarming nauwelijks nodig.

Lager aardgasverbruik
We installeren nog wel een slimme cv-ketel en enkele radiatoren. Zo bent u ervan verzekerd dat u er ook in koude winters behaaglijk bij zit. Zonder dat u volledig afhankelijk bent van de traditionele energievoorziening. U kunt immers met veel minder verbruik een aangename temperatuur halen. Hoeveel minder? De huidige nieuwbouwhuizen verstoken gemiddeld 1.700 - 2.000 kuub aardgas per jaar en in het Wendura LontHuis brengt u die hoeveelheid terug tot 500 - 550 kuub.