Archeologen doen bijzondere vondsten op bouwterrein Schoppershofstraat Leeuwarden

Zilveren munten uit Friesland en Groningen, fragmenten van aardewerk en kookgerei, kleipijpen, restanten van paardentuig en heel bijzonder: een klein leren babyschoentje uit het jaar 1600. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de bijzondere vondsten die gedaan zijn op het bouwterrein Cambuursterpad in Leeuwarden.

Wijkvernieuwing

In opdracht van woningcorporatie Elkien hebben wij een plan ontwikkeld voor de sloop van 29 woningen en de bouw van 24 energieneutrale woningen aan de Schoppershofstraat, de Kalverstraat en het Cambuursterpad. De oude woningen uit 1924 voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd.

Bij de ontwikkeling van dit plan is er archeologisch bureau- en booronderzoek uitgevoerd. Hieruit kwam naar voren dat er wel eens iets moois in de grond kon zitten op deze plek. De locatie maakt namelijk deel uit van het burgterrein van Camminghaburg dat vrij uitgestrekt was.

Gezicht op de Camminghaburg te Leeuwarden, 1742 door Cornelis Pronk. Afbeelding collectie Historisch Centrum Leeuwarden

Archeologisch onderzoek

Nu alle woningen zijn gesloopt en het terrein vrij is, vindt er archeologisch onderzoek plaats door ingenieursbureau Mug.

Vooralsnog hebben de vondsten geen invloed op de planning. Afhankelijk van wat er nog meer wordt gevonden, kan het archeologisch onderzoek verder worden uitgebreid.