LMB Oosterhof laat nieuw bedrijfspand bouwen door Lont

Landbouwmechanisatiebedrijf Oosterhof in Roodeschool werkt er al zeven jaar naartoe en vóór de zomer van 2018 gaat het daadwerkelijk gebeuren: verhuizen naar een ruime zichtlocatie buiten het dorp. Voor de bouw van het nieuwe bedrijfspand – showroom, werkplaats, opslag en magazijn – is bouwbedrijf Lont ingeschakeld. “Nu we eindelijk een geschikte plek hebben gevonden, willen we de bouw graag goed doen en daar hoort een betrouwbare bouwpartner bij”, aldus Eiko Oosterhof.

De geschiedenis van het familiebedrijf Oosterhof is nauw verbonden met het dorp Roodeschool. De vroegere dorpssmederij groeide door de tijd heen uit tot een landbouwmechanisatiebedrijf met een belangrijke regionale functie. “Hoezeer we ook bij Roodeschool horen, vestiging in de dorpskern is niet meer van deze tijd”, zegt mede-eigenaar Eiko Oosterhof. “Bovendien zijn we ruim uit ons jasje gegroeid. Vestiging aan de rand van Roodeschool was onze wens, maar bleek een pittige uitdaging omdat het dorp wordt omringd door agrarisch buitengebied. Samen met de gemeente is het toch gelukt een oplossing te vinden: wij bouwen ons nieuwe bedrijfspand op een plek waar nu een vervallen boerderij staat zonder toekomstbestemming, zo’n vijfhonderd meter voor het dorp.”

Zichtlocatie
De ligging is gunstig: aan de N46 tussen Groningen en de Eemshaven en vlakbij de kruising met de N363, een belangrijke doorgaande weg in de regio Noordoost-Groningen waar LMB Oosterhof veel klanten heeft. “Het is een zichtlocatie, uitstekend toegankelijk én vlakbij Roodeschool”, somt Oosterhof op. “Wij zijn hier echt heel blij mee. Voor het dorp is het ook een verbetering: wij verdwijnen met die grote machines uit de dorpskern, maar blijven toch verbonden met Roodeschool. Bovendien zorgen we ervoor dat die vervallen boerderij – zonder historische sierelementen – wordt vervangen door een bedrijfspand dat recht doet aan hoe het was.”

Positieve verhalen
Met Reidar Architectuur uit Loppersum is een tweekapsloods bedacht die verwijst naar de huidige boerderij. “En voor de showroom leggen we een siertuin aan die past bij het landelijke karakter van de omgeving”, legt Oosterhof uit. “Verder past onze business hier gewoon goed, landbouwmachines horen thuis in het agrarisch gebied.” Voor het vinden van een betrouwbare bouwpartner legde Oosterhof zijn oor te luister in zijn netwerk. “Veel van onze klanten hebben met Lont gebouwd en zij komen met positieve verhalen. Dat alleen al was reden om in gesprek te gaan. Eenmaal aan tafel met Auke Bangma van Lont hadden we meteen een goed gevoel over hun aanpak.”

Eerlijk zakendoen
“Om te beginnen was de open begroting van Lont een groot pluspunt ten opzichte van andere bouwers”, stelt Oosterhof. “We kunnen het geld maar één keer uitgeven en dan is inzicht in het complete financiële plaatje heel fijn. Eerlijk zakendoen is voor ons belangrijk, dat doen we zelf ook in de verkoop en dienstverlening aan onze klanten. Lont stelt zich op als een partner, wil ons verder helpen en is duidelijk en prettig in de communicatie. Dat heb je nodig om samen iets moois te bouwen. Bovendien werken ze met vaste aannemers, zoals wij vaste leveranciers hebben. Daar spreekt het belang van duurzame werkrelaties uit. Kortom, wij besteden dit project in het volste vertrouwen uit aan Lont.”