Verbouw en restauratie voormalige Prinses Julianaschool in Harlingen

In opdracht van Stichting v/h De Bouwvereniging zijn wij onlangs begonnen met de verbouw en restauratie van de voormalige Prinses Julianaschool in Harlingen tot appartementencomplex voor dementerende mensen. Na een MVI aanbesteding zijn we verkozen als economisch meest voordelige inschrijven. Er komen 16 appartementen, een gezamenlijke woonkamer en een ondernemerswoning.

De huurder wordt de landelijke organisatie de Drie Notenboomen die er een “Herbergier” vestigt. Het is de 40ste Herbergier in Nederland en de 4e in Friesland, na Bartlehiem, Dronryp en Oldeberkoop. Een inwonend echtpaar gaat de woonvorm leiden.

Vanwege de monumentale status wordt er weinig aan de buitenkant gewijzigd. Wel komen er twee uitbreidingen en ondergaat het interieur een ingrijpende metamorfose.

De bouw bestaat uit 2 fases; de eerste fase is het hoofdgebouw en fase 2 zijn de beide aanbouwen. Door onze lean methodiek worden de werkzaamheden nauwgezet op elkaar afgestemd. Om het karakter en de monumentale uitstraling van het gebouw te behouden, hebben we een aantal zaken besproken met onze ketenpartners hoe we dit kunnen uitvoeren. Alles is tot in detail op elkaar afgestemd.

Bij fase I beginnen we met het saneren en slopen. Daarna wordt het terrein zoveel mogelijk op hoogte gebracht. Als het buitenwerk is afgerond en het grote materiaal binnen is, zal de steiger worden afgebroken en kan worden begonnen met fase 2.

Voor fase 2 kan de staalconstructie worden opgebouwd en kunnen we de prefab HSB aanbouw plaatsen, zodat we snel wind en waterdicht zijn. Waarna de afwerking aan de binnenzijde kan plaatsvinden. Als laatste wordt het achter terrein opgeknapt, de bergingen geplaatst en kan er begonnen worden met de bestrating en beplanting van het terrein. Als alles voorspoedig verloopt, is de bouw in maart 2017 afgerond. De eerste bewoner worden in het tweede kwartaal van volgend jaar verwacht.

Een mooie restauratie en verbouw opdracht! Van school naar woonzorg.

Impressie: B+O Architectuur

Kennis & Kunde

Bouwbedrijf Lont is door Stichting Certificering Restauratie opgenomen in het register 'Kennis & Kunde'