Lont tekent unieke Fryske vezelhennepdeal

Vrijdag 25 oktober werd met trots de Fryske Vezelhennepdeal ondertekend door meer dan 30 partijen, waaronder bouwbedrijven als Lont, Friese woningcorporaties, onderhoudspartijen en ontwikkelaars. Deze deal vormt een mijlpaal in de regionale vezelhennepketen waarbij partijen de komende jaren kiezen voor Friese hennepisolatie, die onder de naam Hempwool geproduceerd wordt door GreenInclusive.

Regionale vezelhennepketen
Deze deal is een unieke stap in Nederland. De Fryske Vezelhennepdeal betekent de start van de eerste complete regionale keten voor biobased bouwen in Nederland. Dankzij deze brede samenwerking kunnen lokaal geproduceerde, duurzame materialen zoals Hempwool worden ingezet in (ver)bouw- en renovatieprojecten in Fryslân. Dit initiatief brengt boeren, bouwbedrijven en woningcorporaties samen en verstevigt de overgang naar een circulaire economie.

Lont bouwt aan een duurzame samenleving
Bij Lont is bouwen geen doel op zich, maar een manier om bij te dragen aan een leefbare samenleving. Lont onderzoekt daarom voortdurend welke mogelijkheden er zijn in duurzame en verantwoorde keuzes. Het bouwen aan een duurzame toekomst doen we samen. De ondertekening van de Fryske Vezelhennepdeal onderstreept dit.

Duurzaamheid, gezondheid en biodiversiteit
Vanuit ambitie en overtuiging heeft Lont in 2021 de “Intentieverklaring waardeketen vezelhennep Fryslân” ondertekend. Vandaag geeft Lont samen met woningcorporaties, Circulair Friesland en andere bouwpartners hier een concreet vervolg aan. De toepassing van vezelhennep biedt veel maatschappelijke voordelen, waaronder een lagere CO2-uitstoot, minder koeling in de zomer, verbeterde gezondheid in de woning en een positieve impact op de biodiversiteit. Dit maakt de deal tot een belangrijk voorbeeld van duurzaam bouwen en draagt bij aan de bredere transitie naar een circulaire economie. Ook het Rijk ondersteunt de biobased bouw-transitie met de Nationale Aanpak Biobased Bouwen. Met deze deal wordt een belangrijke stap gezet richting een circulaire, duurzame toekomst voor de (land)bouwsector in Fryslân.

Foto’s: Idzard Schiphof

Recente berichten