Economisch waardeloos, maatschappelijk vol waarde

Bij Lont zijn we zuinig op onze spullen. Het is niet voor niets een van onze thema’s in dit jubileumjaar. Vandaag zijn we met Jetze Lont in werkplaats ‘Kornelis’ in Marsum. Hier ontmoeten we Douwe Wijbenga, oud Lont-medewerker en Lute Pen, voorzitter van Stichting Molens in Menaldumadeel.

Met koffie en koek op de werkbank, tussen hamers, zagen en lasapparaten vertellen ze over de werkplaats. “We maken hier kleine onderdelen voor het onderhoud en behoud van zeven monumentale molens in deze regio. Met de kettingfrees die we van Lont hebben gekregen kunnen we pen-gatverbindingen maken zodat we zonder schroeven stevige houtconstructies kunnen maken.”

Hier is de frees van waarde 
Jetze Lont: “Bij Lont moeten we alle machines die we gebruiken laten keuren. Bij deze kettingfrees moest veel geïnvesteerd worden om hem weer gekeurd te krijgen voor professioneel gebruik. En dat terwijl we hem misschien nog maar één keer per jaar gebruikten. Douwe is na zijn pensioen naar de werkplaats gegaan om zorg te dragen voor de molens en zo kwam het idee om de kettingfrees hier neer te zetten. De kettingfrees zelf is nog prima en voor niet-professioneel gebruik zijn die keuringen niet nodig. Hoe mooi is het dan dat deze werkplaat dit van ons overneemt, hier is de frees nog wel van waarde. Want iets wat economisch geen waarde meer heeft, kan nog wel technische waarde hebben.”

Douwe: “Molens moeten draaien, dat is het beste voor het onderhoud. Onze stichting heeft op dit moment 12 molenaars die de molens draaiende houden en zelf ben ik ook in opleiding tot molenaar. De komende jaren willen we graag nog meer molenaars opleiden.”

Lont 100 Jaar Zuinig Op Spullen