Jetze Lont aan het woord

De wederopbouw van een overspannen woningmarkt

Recente koppen in het nieuws lieten zien dat er inmiddels 85.000 woningen in Nederland zijn met een waarde van meer dan een miljoen euro. Op Funda zijn slechts 5.000 woningen te koop met een vraagprijs onder de €200.000,- en volgens de Primos-cijfers kost een gemiddelde nieuwbouwwoning €411.000. Tel hierbij een woningtekort op van 311.000 woningen dit jaar, oplopend naar een tekort van 419.000 in 2025. Voor mijn branche zijn dit hoogtijdagen; alle politieke partijen roepen “Bouwen, bouwen, bouwen!”

Het lijkt een soort wederopbouw, maar vergeet niet dat de woningnood van nu deels te wijten is aan slechte woonomgevingen die na de oorlog uit de grond gestampt zijn. 

Sleutel is doorstroming

Hoe zorgen we ervoor dat er voldoende woningen komen voor al die verschillende woonwensen? Zolang ik weet is er altijd vraag naar betaalbare woningen geweest. Voor starters en gezinnen, in steden en zeker ook in de prachtige dorpen. Moeten we dus vooral bouwen, bouwen, bouwen of zien we dan nog iets over het hoofd?

De sleutel naar de oplossing is doorstroming. Want zolang er een goede doorstroming is in de markt, blijft de weegschaal in balans. Maar hier zie je de problemen ontstaan. Volgens Hendrik Fokkema van Hoekstra Makelaardij Leeuwarden zie je nu vooral dat particuliere beleggers in de steden eengezinswoningen en appartementen opkopen, gewoon van Funda en boven de vraagprijs; een rendement van 2-3% is voldoende, omdat geld anders geld kost.

Alle seinen staan toch op groen om te bouwen?

Zeker, de rente is extreem laag, kopen is voordeliger in maandlasten dan huren. Startersleningen, geen overdrachtsbelasting, grotere leencapaciteit, het maakt allemaal weinig uit want de markt overruled deze voordeeltjes.

Ik ben echt een rasoptimist. Bij elke nieuwe regel zie ik weer kansen om ons als Lont te onderscheiden, sneller te anticiperen en oplossingen aan onze opdrachtgevers aan te dragen. Maar ik geef je toch ook graag even een opsomming van de redenen waarom nieuwbouwwoningen zo enorm gestegen zijn in kosten: 

  • doorlooptijden van nieuwe projectontwikkelingen lopen op door burgerparticipatie
  • nieuwbouwwoningen moeten tegenwoordig aan de BENG normering voldoen
  • de prijzen van grondstoffen lopen op met zo’n 10-25% omdat o.a. China weer bouwt 
  • CAO’s groeien (terecht)
  • tekorten aan gekwalificeerd personeel

“Ik ben echt een rasoptimist. Bij elke nieuwe regel zie ik weer kansen om ons als Lont te onderscheiden”

Huizen Lont

Hoe komt de doorstroming weer op gang?

We kunnen dit niet alleen, maar we zijn wél onderdeel van de oplossing. Een project in Leeuwarden waar Lont mee bezig is, is hier een mooi voorbeeld van. In dit project bouwen wij 26 appartementen van 65m2 met een vanaf prijs van €170.000,- VON. De woningen worden alleen verkocht als de nieuwe eigenaar een zelfbewoningsplicht van minimaal 3 jaar ondertekent. Mede dankzij de gemeente Leeuwarden is deze hybride oplossing ontstaan.

Wat ons betreft komt er een minister van Woningbouw in het volgend kabinet. De rol van deze minister moet aan de ene kant zijn om dit soort oplossingen op te leggen aan gemeenten en provincies en aan de andere kant moet hij gemeenten verbieden om zwaardere normen op te leggen dan bijvoorbeeld het Bouwbesluit.

Bouw naar vraag en diversiteit

Bouwen, bouwen, bouwen is dus niet het antwoord. Bouw naar vraag en diversiteit. Alleen dit zorgt ervoor dat er weer doorstroming en beweging in de bestaande markt komt, zodat ook die starter weer kan wonen.

Ga binnenstedelijke herontwikkelingen maximaal ondersteunen. Dit zorgt voor leefbaarheid. Maak weer hofjes met betaalbare rug-aan-rug woningen, waarbij groen en gemeenschappelijkheid de drager wordt. Zoek de woningcorporaties op en ga het gesprek aan over de verhuurdersheffing, betaalbare sociale woningen is immers hun corebusiness. 

We zitten in een transitie van bezit naar gebruik. Starters willen lang niet allemaal kopen, maar wél wonen. Maak Aedes de kickstarter voor een eerlijke woningmarkt: sociaal, groen en écht duurzaam. Pas dan ontstaat er een evenwichtige woningmarkt.

Het komt allemaal neer op bewuste keuzes maken. Daar staan wij voor. Lont, Bouw bewust. 

Waarmee kunnen wij je helpen?

Neem contact op