Klant aan het woord: Pieter Tako Bierema

“Lont is de Rolls Royce onder de schurenbouwers”

De dauw is nog maar net opgetrokken van het land als we komen aanrijden in Usquert. Een klein dorpje in het uiterste noorden van Groningen. We gaan op bezoek bij Pieter Tako Bierema, akkerbouwer in hart en nieren. De moderne schuren die hij liet bouwen liggen verscholen achter een statige, monumentale boerderij uit 1847.

Pieter Tako Bierema is al 50 jaar boer. Hij nam het bedrijf over van zijn vader, die het van zíjn vader had overgenomen die het weer van zíjn vader had overgenomen. Een echt familiebedrijf met veel historie. Bierema heeft pootaardappelen, uien, suikerbieten en tarwe. Producten die hier allemaal verbouwd, gesorteerd en bewaard worden. Dat sorteren en bewaren gebeurt in de loodsen die Lont voor hem bouwde.

In 1998 bouwde Lont de eerste loods voor Bierema. Bierema: “Lont is de Rolls Royce onder de schurenbouwers. Daarom dacht ik destijds dat ze dus ook wel veel te duur voor ons zouden zijn, maar dat was gelukkig niet zo.

Het was een verschrikkelijk nat en daardoor slecht jaar voor ons. Ook Lont had dat jaar pech met de bouw van de loods. Ze maakten gebruik van een gordingloos systeem en door de onophoudelijke hoeveelheid water en wind was het lastig om de horizontale panelen te bevestigen. Maar uiteindelijk is het meer dan goed gekomen want we hebben nog altijd veel plezier van die loods.”

Met loods meer controle op productkwaliteit

Die loods maakte de keuze voor intensieve landbouw mogelijk en dat is een heel goede keuze geweest. “De loods maakte het mogelijk om onze wortelen op te slaan bij een temperatuur van een halve graad boven nul. Voor de aardappelen en uien hebben we aparte luchtkamers met ventilatoren waardoor de bewaring veel beter werd. Hierdoor heb je veel meer controle over je productkwaliteit en meer grip op de verkoop. Want je kunt producten verkopen op het moment dat de prijzen hiervoor het meest gunstig zijn en dat betekent meer opbrengst.”

In 2018 kwam er een tweede loods bij. Deze loods is net zo groot als de eerste, maar heeft een nieuwer jasje. Deze schuur wordt vooral gebruikt voor de verwerking en sortering van pootaardappelen. Hier kunnen we overdekt inschuren en afleveren waardoor het product niet nat wordt als het regent.

Als er een aanpassing moet komen dan moet je ook met elkaar kunnen praten en daar is Lont heel goed in!

“De samenwerking met Lont is geweldig, heel bijzonder. Iedereen kan wel een goeie schuur bouwen, maar als er een aanpassing moet komen dan moet je ook met elkaar kunnen praten en daar is Lont heel goed in. Ondanks alle veranderingen en groei is Lont in de basis altijd wel hetzelfde bedrijf gebleven.

Auke Bangma (Lont) komt hier al jaren over de vloer. “Bierema heeft een groot netwerk en is daardoor ook echt een informatiekanaal voor mij.”

Op dit moment restaureert Lont de van de monumentale boerderij. Een bijzondere opdracht, want de boerderij wordt omgebouwd tot een werktuigenschuur. Er speelden verschillende dingen waardoor Bierema tot de bouw van deze schuur kwam. “We hadden in eerste instantie meer ruimte nodig in die schuur, om machines te kunnen stallen en te kunnen draaien met auto’s. Dat kon eerder niet vanwege grote steunpilaren in het midden van de schuur. Ook hadden we te maken met asbestsanering en natuurlijk het gewone onderhoud. De boerderij is van 1847, dus houtworm werd ook een steeds groter probleem. Deze optelsom zorgde ervoor dat we besloten de schuur helemaal te laten moderniseren.

Monumentaal en hypermodern

Het werd een spannend traject, want bij een monumentale boerderij ben je verplicht de buitenkant intact te laten. Bierema wilde dit zelf ook heel graag. “Ik ben de vijfde generatie; mijn betovergrootvader heeft dit hier gebouwd. Ik ben hier geboren, de kinderen zijn hier geboren, mijn vader en zijn vader zijn hier geboren, dat is wel heel bijzonder. En daardoor voelde dit ook wel wat anders. Als iedereen maar nieuwe schuren zou bouwen, dan is het karakter van het Groninger landschap ook snel weg. Eeuwig zonde, en dat vinden gemeenten en welstandscommissie ook. Aan de buitenkant is niets veranderd en de binnenkant is hagelnieuw en hypermodern.

Het bouwen van deze schuur was een enorm project. Het asbest en hout moest eruit, het rieten dak moest eraf en gigantische stukken beton moesten uitgegraven worden. “In maart zijn we begonnen en nu, oktober, is het bijna klaar. Voor de start is alles in 3D gefotografeerd. Ieder balkje, ieder hoekje, alles is inclusief maten gedocumenteerd en daar werden dan de tekeningen weer op aangepast. Heel bijzonder om te zien hoe dat dan gaat. Er staat geen paal meer in het midden nu. Met een enorme overspanning van wel 40 meter is het een spectaculair en fantastisch resultaat geworden!”

Naar het overzicht

Meer interviews of columns lezen? Ga naar het overzicht