Klant aan het woord:
Reinoud van der Bos

Na zijn ondernemersavontuur in zonne-energieprojecten op Curaçao, besloot Reinoud van der Bos (31) bij terugkomst in Nederland te doen wat hij na zijn studie Vastgoedkunde altijd al wilde doen: vastgoedontwikkeling. In 2017 richtte hij Harns Invest op.

Reinoud 1

Reinoud is in korte tijd in het netwerk geaccepteerd als volwaardige ontwikkelaar en zit regelmatig aan tafel bij gemeentes. Dat is bijzonder. Hoe dat kan?

“Alles kan als je maar wil. Het klinkt zo eenvoudig, maar je moet wel eerst ervaren dat dat ook écht zo is. Op Curaçao heb ik dat echt ervaren. Mijn jaren daar zijn een ontzettend goede leerschool geweest. Op persoonlijk en zakelijk vlak. De ervaring daar vormt de basis van het succes van Harns Invest. Betrouwbaarheid, eerlijkheid, daadkracht en doorpakken. Het zijn universele waarden van waaruit ik graag werk”, vertelt Reinoud.

We worden enthousiast rondgeleid in het nieuwe kantoor met uitzicht op de Blokhuispoort. Vanuit een oude bankkluis met maar twee ramen in Harlingen, verhuisden ze naar deze inspirerende plek in het hart van Leeuwarden. “Het is een strategische keuze geweest om ons in Leeuwarden te vestigen. In de projectontwikkeling is het zo dat je je lokaal oriënteert op het gebied van kansen. Veel ontwikkellocaties in de gemeente Harlingen hebben we inmiddels gerealiseerd of gaan we nog realiseren. Dus de kansen daar raakten een beetje op. Ik zag dat ons ontwikkelgebied groter moest worden om te kunnen groeien. In Leeuwarden kan dat. Hier gebeurt veel meer, is er meer dynamiek. We zitten dichter bij de decision makers en dat is belangrijk, want in dit vakgebied heb je een heel breed netwerk nodig. In alle verschillende disciplines telt die relatie.”

“Uiteindelijk is er altijd een tastbaar resultaat dat jou gaat overleven, dat is echt heel bijzonder ”

Mens centraal

Ontwikkelen gaat over veel meer dan bakstenen. Harns Invest stelt de mens en het woongeluk weer centraal. Vanuit daar maken zij plannen, niet vanuit perceel en stenen.

“Om ontwikkelposities bij gemeentes te krijgen, moet je met een beter verhaal komen dan alleen die mooie gevel. Die tijd is geweest. Het gaat om zoveel meer: het sociale aspect, de vergroening, circulariteit, verduurzaming en demografische aspecten.

De match met Lont

Een bedrijf als Lont voelt dit als geen ander aan en dat is wat mij zo aanspreekt in de samenwerking. Lont heeft de Kluer-filosofie ontwikkeld en daarin zit veel verwantschap met de manier waarop wij werken en wíllen werken. Het gaat niet alleen om het bouwen van huizen, maar om het creëren van een duurzame en sociale leefomgeving.

Het eerste project dat samen werd opgepakt was ‘t Havenhûs fase 1, een project dat al een poos liep. In die tijd, rond 2012, was er een flinke economische crisis in Nederland. Regelmatig werden investeringen gedaan door partijen die daar eigenlijk niet zoveel verstand van hadden, met alle gevolgen van dien.

“Deze grond was gekocht door de vader van een vriend van mij. Samen met hem ben ik om tafel gegaan om te kijken hoe we dit succesvol tot ontwikkeling konden brengen. Lont was al bij dit traject betrokken, toen nog met een andere ontwikkelaar, en zo is onze relatie ontstaan. Fase 1 ging om 12 appartementen die razendsnel verkocht werden. Gauw volgde dus fase 2 ernaast.”

Jetze Lont: “Het is heel bijzonder om te zien hoeveel vertrouwen Harns Invest bij ons neerlegt. We voelen ons beide altijd verantwoordelijk om een project tot een goed einde te brengen, er wat moois van te maken. Wij ontzorgen Harns Invest vooral ook in het voortraject van een projectontwikkeling. Daarin bieden wij toegevoegde waarde. Wij kunnen vanaf de eerste schets meedenken en sturen op duurzaamheid, vergunningen en planningen zodat een project gestroomlijnd uitgevoerd kan worden. Zo konden we samen tot de bouw van 17 shortstay appartementen komen onder het kantoor van Harns Invest. We hebben het maximale weten te halen uit dit mooie pand.”

Reinoud vult aan: “Ieder project vraagt om andere keuzes. Ieder ontwikkelproces is weer anders. Lont is een partij die heel flexibel is en waarbij niet alles in beton gegoten is. Je leert elkaar in de loop der jaren natuurlijk ook steeds beter kennen. Je leert van elkaar waardoor processen ook steeds beter verlopen. Trajecten zijn altijd lang. Je bent zo drie jaar verder dus het is heel belangrijk dat die relatie goed is.

Het mooie van projectontwikkeling is je rol van spin in het web. Je moet van heel veel aspecten een klein beetje weten. Je hebt contact met veel verschillende mensen, allemaal met hun eigen disciplines en belangen.

Aan de andere kant zijn trajecten ontzettend lang en de risico’s heel groot. Het succes dat je bij het ene project behaalt, kan wegvallen tegen de fouten die je bij een ander project begaat. Maar uiteindelijk is er altijd een tastbaar resultaat dat jou gaat overleven, dat is echt heel bijzonder.”

In de komende jaren wil Harns Invest het ontwikkelproces nog meer integraal aanpakken. “Hier in het noorden gebeurt dat nog niet zoveel. Maar met het oog op de uitdagingen die we in het noorden in de toekomst hebben op het gebied van volkshuisvesting, moeten alle hens aan dek. Onze ambitie is vernieuwend, dus ik denk dat we daarmee bestaansrecht hebben voor de toekomst.

In de nabije toekomst wil Harns Invest echt een statement gaan maken in deze regio. Binnen drie jaar willen we een aantal grotere nieuwbouw-, herontwikkelings-, of inbreidingslocaties realiseren. De middelen hebben we, de kennis is er en de juiste samenwerkingspartners staan om ons heen. Alle lichten staan op groen!”

Waarmee kunnen wij je helpen?

Neem contact op